Ръчно изработено бижу или манифактурно произведено да избера? Това е въпрос, който всеки един човек си е задавал в определен момент от своя живот. Без значение дали става въпрос за подарък за определен повод или просто за закупуване на моден аксесоар. Дали да си взема това ръчно изработено колие с кристали Сваровски или да отида до МОЛ-а и да си купя бижута серийно производство?

Защо да купуваме ръчно изработени бижута вместо масово произвеждани бижута?

Масово произвеждани бижута

Масовото производство е непрекъснато производство на идентични изделия в изключително големи количества. Обикновено то се извършва на поточна линия от работници, които често използват специализирани машини и имат ниски нива на умения. То е популярно, защото, разбира се, се произвеждат повече продукти на по-ниска цена, като по този начин самият краен продукт е по-евтин от ръчно изработените продукти. Откакто Хенри Форд създаде Форд модел Т в началото на XX в. масовото производство завладя света за сметка на собственика на малкия бизнес, на изключителното обслужване на клиентите, което само собственикът на този бизнес може да предостави, и на ръчно изработените продукти, които той създава.

Ниска цена? Звучи чудесно, нали, но какво да кажем за качеството? Когато работниците произвеждат бижута на поточна линия, те не влагат време и усилия, за да се уверят, че те са перфектни и без дефекти. Те вършат точно това, което е тяхна работа- нито повече, нито по-малко, защото това е единственото, за което имат време и, за което им се плаща. Една гривна може да изглежда красива, когато се купува, но каква полза ще има, ако я носите само веднъж и тя се счупи на две, защото проверките не са толкова задълбочени?

Занаятчиите се гордеят с качеството на своите продукти. Няма абсолютно никакво значение дали става въпрос за бижута или просто за ръчно декорирани чаши за подарък. Когато един занаятчия създава изделие, можете да сте сигурни, че в създаването му са вложени време, талант, мисъл и енергия. За всяко отделно изделие са положени големи усилия, за да е сигурно, че всяко е прекрасно и с най-високо качество.

Какво ще кажете за оригиналността? Когато купувате масови продукти, получавате това, което имат всички останали. Понякога това е добре, но една от причините много хора да носят бижута е да се открояват. Искаме да носим бижута, които са толкова уникални и индивидуални, колкото сме и ние. Искаме то да ни представя като такива. Местната верига универсални магазини може да има привлекателни бижута, но те не са символ на това, което сме като личности, защото всички носят едно и също нещо.

Ръчно изработените бижута

Ръчно изработените бижута са оригинални. Можете да изберете единствено по рода си бижу, което да въплъщава вашия индивидуален вкус. Ако харесвате изящни неща и специфични цветови комбинации, може да изберете да носите блестящи обеци с кристали „Сваровски“ в любимите си цветове. Ако сте смела личност, може да носите нещо ярко и дръзко, което наистина ще привлече нечии погледи. Ако има нещо, което ви харесва, но не можете да намерите, много занаятчии с удоволствие създават точно това, което поискате.

Разбира се, масовото производство също има своите предимства, но тъжното е, че то не представя американската гордост, нито пък подкрепя собственика на малкия бизнес. Големите търговски вериги са прекрасни за широката общественост. Те улесняват пазаруването и го правят по-достъпно за средната класа, но много стоки, които виждате в тези магазини, са вносни. Качеството е лошо, а собственикът на малкия бизнес се бори да издържа семейството си- често това води до прекратяване на дейността му.

Ако питате мен, причините да купувате ръчно изработени бижута далеч надхвърлят тези за купуване на масово произведени такива. Ръчно изработените бижута са превъзходен и качествен продукт, те са уникални и оригинални и подпомагат собственика на малкия бизнес. Мисля, че предпочитам да закупя ръчно изработените бижута. Кое според вас е по-добрият избор?